Kiberháború

Nem csak a felszínen zajlik nyílt hadviselés

Napjainkban a világ országai elképesztő pénzeket költenek fizikai fegyverkezésre, hadseregük fejlesztésére és létszámának növelésére. A színfalak mögött azonban, kevésbé látható módon, kiberhadseregek toborzása és támadásai zajlanak, amelyek emberéleteket ugyan közvetve veszélyeztetnek csak egyelőre, de általuk komoly bénító csapások mérhetők az ellenségre. 

A kiberhadviselés nem újkeletű dolog

Az ukrán-orosz háború azonban ismét előtérbe helyezte ennek a nem mindennapi harcászati módnak a veszélyeit. A hackercsoportok ugyanis a háború alatt eddig – függetlenül attól, melyik oldalhoz tartoznak – könnyűszerrel blokkolták vagy zavarták a hadtestek kommunikációs csatornáit, kormányzati szervek adattárából loptak el és tettek közzé fontos információkat, vagy épp kritikus intézmények vezérlőrendszereibe jutottak be.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy noha a híradások jelenleg az orosz-ukrán, illetve az ukrán hadsereghez önkéntesen csatlakozott hackerek támadásairól szólnak, a rosszindulatú, bűnözési szándékkal tevékenykedő online csalók sem húzták be a kéziféket. Eszköztáruk éppen olyan hatékony és kifinomult, mint egy állami kiberhadseregé, és egy gazdasági társaság rendszerének gyengeségét, egy munkavállaló hanyagságát képesek azonnal kihasználni.

A támadók csak nagy halakra vadásznak

Éppen ezért senki sem dughatja homokba a fejét, legyintve, hogy a támadók csak nagy halakra vadásznak, ők csak nagy tétben játszanak. A hackercsoportok automatizált rendszerekkel monitorozzák a világhálót, és bárkit célpontba vesznek, akár közvetlen haszonszerzés céljából, akár a céges hálózatra kapcsolt számítógépek kapacitásának felhasználásával, amellyel más célpontok elleni támadást vihetnek sikerrel végbe.

A vállalati hálózat megvédésének kulcsa a megelőzés, nem az utólagos kármentés

Ebből az összefoglalóból megtudhatja, hogyan érdemes hozzálátni egy olyan IT védelem kiépítéséhez, aminek segítségével céges adatai és rendszerei sikeresen távol tarthatók a betolakodóktól.

Az összefoglalónkat az alábbi gomb megnyomásával lehet letölteni!

[hubspot type=cta portal=20169933 id=bf2cb19e-368d-42dd-964b-d36721f14191]


Kiberháború
Maxvalor Hungary Kft. 2022. március 31.
Share this post
Címkék
Archiválás
Rákaptak a hackerek az e-mailes csalásokra