Vírustípus, a 6 fő típus ami ma is rendszerek millióit fertőzi meg

A vírusok egyidősek a számítástechnikával és készítőik annak minden korszakában megtalálták hatékony terjesztési felületet és módszert. Nevüket annak köszönhetik, hogy az élő szervezeteket megtámadó biológiai vírusokhoz hasonlóan okoznak kárt a számítógépes rendszerekben: bejutnak és megsokszorozzák magukat, közben pedig általában rengeteg kárt okoznak. 6 fő vírustípus

A köznyelv a számítógépet megtámadó minden rosszindulatú programot vírusként azonosít, függetlenül annak viselkedésétől és terjedésétől. Ez természetes, hiszen az átlagos felhasználó azt érzékeli, hogy valamilyen okból a vírus megváltoztatta számítógépe működését. Mindenesetre a vírusok olyan programok, amik gyakori rendszerösszeomlásokat, fagyást, a számítógép lelassulását, a fájlok megrongálódását és akár a merevlemezek tartalmának teljes elvesztését képesek előidézni. Lássuk, milyen alapvető típusaik vannak, és melyek a legveszélyesebbek.

Fájlvírus

Ezek a rosszindulatú szoftverek futtatható fájlokat támadnak meg (pl. .exe, .com, .vbs kiterjesztésűek). Ha a fertőzött fájlt elindítjuk, akaratunkon kívül hatalmas hibát követünk el. Amint egyszer engedélyt adtunk egy ilyen fájlnak, hogy fusson a számítógépen, az bekerül a rendszermemóriába és saját kódja szerint terjed el a rendszerben. Mindig legyünk nagyon gyanakvók, ha emailben futtatható kiterjesztésű fájlt kapunk vagy ilyet töltünk le az internetről, főképp, ha eredetileg valami mást vártunk.

Makróvírus

Ezek a kártevők a szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt és hasonló programokat támadják meg a számítógépünkön, leggyakoribb célpontjaik a Microsoft irodai programjai, főleg a Word, az Excel és a PowerPoint, által kezelt állományok. Ha egy dokumentum megfertőződik, az abban tárolt adatok helyreállítása szinte lehetetlen.

Boot Sector vírus

Ezek a számítógépvírusok legpusztítóbb fajtái. A Boot Sector tárolja számítógépünkön a rendszer működéséhez szükséges alapvető kódot, tehát ez mondja meg a komputernek, mit csináljon, mielőtt az operációs rendszer egyáltalán elindulna. Amikor egy ilyen kártevő a rendszerbe kerül, addig bújtatja magát a memóriában, amíg az operációs rendszer valamilyen adathordozó beolvasásába nem kezd. Ekkor a merevlemezre másolja magát és az azon tárolt összes fájlt képes megfertőzni. Azonban mivel a vírus maga nem a Windows partícióin található, nem könnyű megtalálni, és ugyanezen okból nem lehet őket az operációs rendszer újratelepítésével sem eltüntetni.

Multipartite (több módon fertőző vagy hibrid) vírustípus

Ez a vírusfajta többféle módon terjed, elrejtőzik a memóriában és szimultán megfertőzi a fájlokat, valamint a Boot Sectort is. Éppen ezért terjedése rendkívül gyors és alapos, eltávolítása pedig igen nehéz. A fájlok megtisztítása után a gép újraindulásakor ismét megfertőzi azokat a Boot Sectorból, ha pedig innen irtjuk ki, a programjaink irányából intéz ismételt támadást a Boot ellen. Tipikus példája annak, amikor a megelőzés a legjobb módszer mondás hatványozottan igaz.

Polimorf vírustípus

Ezek nagyon erőteljes kártevő szoftverek, amelyek titkosítással védik magukat a víruskeresők elől, ráadásul képesek arra, hogy bizonyos körülmények fennállása esetén megváltoztassák saját kódjukat is. Nagyon nehéz őket megtalálni, és természetükből fakadóan az eltávolításuk is rendkívül bonyodalmas. A 2000-es évek elején ezek a vírusok okozták a legnagyobb károkat a felhasználóknak és a legtöbb fejtörést a vírusvédelmi iparban dolgozóknak.

Lopakodó vírustípus

Ez a vírusfajta főként arra koncentrál, hogy a lehető legtovább rejtve maradjon a rendszerben. Képes rá, hogy a memóriában bujkálva dolgozzon és megváltoztassa a megnyitott fájlokat. A változások természetesen arra szolgálnak, hogy a vírus tovább terjedhessen a számítógépen és lehetőleg újabb komputerekre is átterjedjen. Bizonyos lopakodók annyira trükkösek, hogy az általuk okozott változtatásokat szinte teljesen észrevétlenül el is rejtik.

A fent felsoroltak csak a legfőbb alaptípusok. Ne feledjük, hogy a kiberbűnözők fáradhatatlanul és minden egyes nap azon dolgoznak, hogy kártevőiket minél hatékonyabban terjesszék el, ebből pedig nyerészkedjenek. A vírusok ma is óriási veszélyt jelentenek, és a legjobb védekezés ellenük a megelőzés. Éppen ezért ne hagyja Ön sem védtelenül számítógépét, hanem használjon a rendszer minden folyamatát ellenőrző végpontvédelmi szolgáltatást!

RANSOMWARE avagy zsarolóvírus!

A zsarolóvírusokról olvasson az alábbi cikkünkben: https://maxvalor.hu/sulyos-milliokat-szakit-a-darkside-az-evi-370-millio-dollaros-zsarolovirus-bizniszbol/


Vírustípus, a 6 fő típus ami ma is rendszerek millióit fertőzi meg
Maxvalor Hungary Kft. 2019. augusztus 28.

Címkék
Archiválás